Uw droomhuis een stap dichterbij

Gespecialiseerd in hypotheken
Geeft u inzicht in uw financiële mogelijkheden
Helpt u bij het maken van uw financiële keuzes


Nieuwbouw hypotheek

Heerlijk zo’n nieuwbouwwoning waar alles nieuw is en je je de komende jaren waarschijnlijk geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud. Ook is nieuwbouw vaak energiezuiniger dan bestaande bouw en kan je veel nog indelen zoals jij dat prettig vindt. Zoals het aantal kamers, de keuken en de badkamer.

Financieel zitten nieuwbouw en bestaande bouw wel anders in elkaar, dus dat leggen we je graag even uit.

De prijs: vrij op naam of kosten koper

Als je een bestaand huis koopt, kan je onderhandelen over de prijs. Bij nieuwbouw staat de prijs zo goed als vast. Je koopt vrij op naam. Dat betekent dat een aantal kosten al in de koop-aanneemsom zitten, zoals de notariskosten. Er zijn ook kosten die je daarnaast nog moet betalen, zoals de kosten van de kadastrale uitmeting en btw. Voor een bestaand huis betaal je kosten koper. Dit zijn kosten die bovenop de prijs van de woning komen. Zoals overdrachtsbelasting, makelaarskosten, taxatiekosten en de kosten van de transportakte. Sommige kosten kan je aftrekken van de belasting.

Koopovereenkomst

Het begin van de financiering van je nieuwe huis is de koopovereenkomst. Bij een bestaand huis is dat 1 document dat je ondertekent. Voor nieuwbouw zijn er 2 documenten die je voor de koop ondertekent: een koopovereenkomst voor de grond en een aannemingsovereenkomst voor de bouw van het huis.

Hypotheek betalen

Bij nieuwbouw weet je van tevoren meestal niet wanneer je je hypotheek gaat betalen. Dat hangt af van de datum waarop de grond wordt overgedragen. Op het moment dat de grond vrijkomt, teken je de hypotheekakte bij de notaris en kan je het hypotheekbedrag gebruiken. Met dit bedrag betaal je voor de grond en bouwwerkzaamheden die al zijn uitgevoerd. Het bedrag dat overblijft, wordt in een bouwdepot gehouden. Vanaf het moment dat de grond vrij is gekomen, betaal je elke maand aflossing en rente voor je hypotheek.

Als je een bestaand huis koopt, betaal je voor je hypotheek vanaf het moment dat de woning via de notaris geleverd wordt.

Dubbele maandlasten

Heb je al een koop- of huurwoning? Dan kan je tijdens de bouw van je nieuwe huis te maken krijgen met dubbele maandlasten. Het is belangrijk om van tevoren uit te zoeken of je deze dubbele lasten wel kan betalen. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan vooraf uitrekenen wat de extra lasten per maand zijn en je daarover adviseren.

Wanneer je een bestaand huis koopt, kan je ook te maken krijgen met dubbele lasten. Bijvoorbeeld als je je oude woning nog niet verkocht hebt. Het kan zijn dat je recht hebt op dubbele hypotheekrenteaftrek. 


Snel naar

Wat is NHG?

Looptijd en rentevastperiode

Hypotheekvormen

Hypotheek voor ondernemers

Nieuwbouw hypotheek

Onderhoud van uw hypotheek


Energie besparende maatregelen

Hou de warmte binnen met extra isolatie, installeer een HR-ketel of wek zelf energie op met zonnepanelen. Ga je verbouwen? Dan is dat een goed moment om te bekijken of je direct ook energiebesparende maatregelen wil nemen. Wil of kan je de energiebesparende maatregelen niet met eigen geld betalen? Dan is de een Verduurzaam Hypotheek misschien iets voor jou. Dat is een lening speciaal voor het verduurzamen van je huis, met aantrekkelijke voorwaarden en rente.


Ontdek uw hypotheek mogelijkheden


De ondernemer en “zijn” hypotheek


Wat moet je weten voor je begint met het
(ver)bouwen van je huis?


Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning